Medehuurder

Een medehuurder is iemand met dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Dit betekent dat een medehuurder huurbescherming heeft net als de hoofdhuurder maar ook verantwoordelijk is voor het betalen van de huur en het onderhouden van de woning. Komt iemand bij u wonen en in uw huurwoning? Dan is diegene niet automatisch medehuurder. Echtgenoten of u geregistreerd partners worden wel automatisch medehuurder.

Goed om te weten over medehuurderschap
• Een medehuurder is net als de hoofdhuurder aansprakelijk voor de woning.
• Een medehuurder mag de woning blijven huren als de hoofdhuurder verhuist of komt te overlijden.
• Alleen de echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner van de hoofdhuurder is automatisch medehuurder.
• Woont u ongehuwd samen? Dan is het verstandig om medehuurderschap aan te vragen. De huurovereenkomst komt dan op naam van beide huurders te staan.

Wanneer kunt u medehuurderschap aanvragen?

• U bent 18 jaar of ouder.
• U heeft minimaal twee jaar uw hoofdverblijf in deze woning.
• Het medehuurderschap mag niet als doel hebben om op korte termijn hoofdhuurder te worden.
• U voert minimaal twee jaar een duurzame gemeenschappelijke huishouding met de huurder.
• U kunt uw financiële verplichtingen nakomen.

Wij vragen naar bewijsstukken
Als u medehuurderschap aanvraagt bij ons, vragen wij naar bewijsstukken. U kunt ons aantonen dat u een duurzame gemeenschappelijke huishouding heeft. Bijvoorbeeld kopieën van een gezamenlijke rekening (stuur een recente kopie en een kopie van 2 jaar geleden mee), een samenlevingsovereenkomst of een verzekeringspolis op beide namen.

Veelgestelde vragen

Veel antwoorden op vragen vindt u hieronder. 

Samenwonen

Iemand komt bij mij wonen. Is diegene automatisch mijn medehuurder?

Nee, u kunt wel na twee jaar samenwonen medehuurderschap aanvragen als u een duurzame gemeenschappelijke huishouding heeft. Dit betekent dat u minstens twee jaar op het adres staat ingeschreven en de kosten deelt van het huishouden zoals: huur, verzekeringen, rekeningen voor gas, water en licht.

Ik ga samenwonen maar ik wil dat de woning alleen van mij blijft, kan dat?

Ja, zonder aanvraag wordt een inwonend persoon niet automatisch medehuurder. Wil iemand die bij u inwoont medehuurder worden dan moet de hoofdhuurder de aanvraag ook ondertekenen.

Uit elkaar en scheiden

Mijn vriend(in) en ik gaan uit elkaar. Wie mag in de woning blijven wonen?

Zijn jullie hoofdhuurder en medehuurder dan hebben jullie dezelfde rechten en plichten. U bespreekt samen wie in de woning blijft wonen. De wijziging geeft u aan ons door, door het opzeggingsformulier bij beëindiging relatie helemaal in te vullen en beiden te ondertekenen. U voegt de gevraagde informatie toe en stuurt dit per e-mail naar 3bwonen@3bwonen.nl of u brengt deze bij ons op kantoor langs.

Komt u er samen niet uit? 3B Wonen maakt niet de keuze wie in de woning mag blijven wonen. U kunt dan naar de rechter. De definitieve beschikking kunt u ons sturen naar 3bwonen@3bwonen.nl Wij zetten het contract dan op de naam van degene die in de woning blijft.

Wij gaan scheiden of beëindigen ons geregistreerd partnerschap, wie van ons mag in de woning blijven wonen?

Als u getrouwd bent, heeft u dezelfde rechten en plichten. Dit blijft zo totdat de rechter de echtscheiding uitspreekt. De rechter bepaalt ook wie van jullie in de woning mag blijven wonen. De definitieve beschikking kunt u ons sturen naar 3bwonen@3bwonen.nl Wij zetten het contract dan op de naam van degene die in de woning blijft.

Bij geregistreerd partnerschap bespreekt u samen wie van jullie in de woning blijft wonen. De wijziging geeft u aan ons door, door het opzeggingsformulier bij beëindiging relatie helemaal in te vullen en beiden te ondertekenen. U voegt de gevraagde informatie toe en stuurt dit per e-mail naar 3bwonen@3bwonen.nl of u brengt deze bij ons op kantoor langs.

Komt u er samen niet uit? 3B Wonen maakt niet de keuze wie in de woning mag blijven wonen. U kunt dan naar de rechter. De definitieve beschikking kunt u ons sturen naar 3bwonen@3bwonen.nl Wij zetten het contract dan op de naam van degene die in de woning blijft.

 

Kinderen

Kan mijn kind mijn medehuurder worden?

Kinderen kunnen normaal gesproken geen medehuurder worden. Dit kan wel in bijzondere gevallen:
• Het kind minimaal 35 jaar oud is en woonde altijd aaneengesloten in de woning van zijn vader of moeder.
• Het kind de intentie heeft om voor altijd bij zijn vader of moeder te blijven wonen.
• Het kind de vader of moeder verzorgt. Dit moet hij wel aantonen met een verklaring van de huisarts of specialist.
Let op: elke situatie beoordelen wij hierbij individueel, aan de hand van de toewijzingsnormen.