Om deze website goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt gaan we ervan uit dat u akkoord bent.       Akkoord

Asbest

Vroeger was asbest een veel gebruikt en populair bouwmateriaal. Sinds 1994 is het gebruik van asbest verboden. Hoe gaat 3B Wonen om met asbest om en wat zijn de vuistregels wanneer u vermoedt dat er asbest aanwezig is?

Asbest heeft een aantal goede eigenschappen: het is brandwerend, elektrisch geleidend, isolerend en slijtvast. Daarnaast was het relatief goedkoop. Vanaf het begin van de jaren ’70 werd duidelijk dat asbest ook minder positieve eigenschappen heeft.

Waarom is asbest verboden?
Asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels. Wanneer asbest hechtgebonden is (dit betekent dat de vezels stevig vastzitten in het materiaal) en onbeschadigd blijft, is er geen direct gezondheidsrisico. De gevaarlijke asbestvezels komen vrij wanneer asbest wordt bewerkt. Het inademen van asbestvezels is schadelijk voor de gezondheid en kan op den duur longkanker veroorzaken.

Zit er asbest in mijn woning?
In woningen die voor 1994 zijn gebouwd, kan asbest aanwezig zijn. In 2012 heeft 3B Wonen haar woningen van voor die tijd geïnspecteerd op aanwezigheid van asbest. Een aantal woningen had asbesthoudende kruipluiken of er zat asbest in de kruipruimtes zelf. In 2013 zijn deze kruipluiken vervangen en de kruipruimtes schoongemaakt. Overige (hechtgebonden) asbest die bijvoorbeeld in of op schuurtjes aanwezig is, verwijderen we in de toekomst zoveel mogelijk in combinatie met groot onderhoud.

Beheerplan
Voor alle woningen waar bij de inventarisatie asbest is aangetroffen, hebben wij een beheerplan gemaakt. Hierin staat of er nog asbest aanwezig is, waar deze zich bevindt en hoe hiermee moet worden omgegaan bij werkzaamheden. Bewoners hebben een meterkastkaart gekregen waarop de gegevens staan over asbest in de woning.

Vuistregels bij asbest

  1. Wilt u klussen in uw woning van voor 1994 en vermoedt u dat er asbest aanwezig is? Neem dan contact met ons op.
  2. Verwijder nooit zelf asbest, dus ook geen vloerzeil, gevelkachel of golfplaat.
  3. Bewerk nooit zelf asbest. Bij boren, zagen, schuren of breken kunnen asbestvezels vrijkomen.
  4. Twijfelt u of een materiaal asbesthoudend is? Neem dan contact met ons op.

Vragen?
Als u twijfelt of ongerust bent over mogelijke asbest in uw huis, neem dan contact met onze asbestspecialisten Frank Kweekel of Marcel den Herder. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer (010) 519 14 91.

 

Direct naar Folder Asbest
Direct naar Folder Asbest
Lees meer