Ervaar wat er kan gebeuren bij een woningbrand!

Midden in het centrum van Berkel en Rodenrijs, op de Wilhelminastraat 17 kunt u de impact van een woningbrand ervaren. Zodra u de belevingswoning binnenkomt, ruikt u de indringende geur van brand en ziet u de schade die een woningbrand aanricht. Bezoekers worden hier bewust gemaakt van de brandgevaren en gaan met praktische tips naar huis.

Bewustwording van brandgevaren
In 2019 opende de afdeling Veilig Leven van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond de eerste belevingswoning. Omdat dit een groot succes was, verhuisde de belevingswoning naar verschillende locaties. Peter Schuurmans, Hoofd van de afdeling Veilig Leven benaderde 3B Wonen met de vraag of zij een woning ter beschikking kon stellen. Directeur-bestuurder Hanneke Vliet Vlieland twijfelde geen moment.

“Vorig jaar werden rookmelders verplicht, een maatregel die mensenlevens redt. Hiervoor controleerden we de aanwezige rookmelders in onze woningen en waar nodig werden deze vervangen. In alle woningen zonder rookmelder, plaatsten we deze. Maar ook bewustwording van de brandgevaren in een eigen woning is ontzettend belangrijk. In veel gevallen had een brand voorkomen kunnen worden door oplettendheid.” aldus Hanneke.

Ga op ontdekkingstocht
In de belevingswoning ervaart u hoe de brand ontstond en wat u wel of juist niet moet doen in zo’n situatie. U leert hoe de brand voorkomen had kunnen worden en gaat op onderzoek uit. Door middel van het spel verzamelt u steeds meer tips over het brandveilig maken van uw woning. Tijdens de quiz test u uw kennis over brandveiligheid. En, tot slot kunt u hier het zenuwslopende sleutelspel spelen. Lukt het u om binnen drie minuten de juiste sleutels de vinden?

 Maak kennis met de wijkbrandweerman
Wijkbrandweerman Jeffrey Molenaar is vaak aanwezig in de belevingswoning. Jeffrey startte ruim drie maanden geleden als wijkbrandweerman. Zijn belangrijkste taak is om bewoners binnen de gemeente bewust te maken op brandgevaar.

Openingstijden van de belevingswoning
Op dinsdag 12 september opende de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond de twaalfde belevingswoning in Berkel en Rodenrijs. De woning blijft ongeveer vier maanden open op vaste dagen en tijden. Op woensdag en donderdag is de woning van 12.00 tot 17.00 uur open en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.

U bent van harte welkom en de toegang is gratis!