De plannen met de Raadhuislaan, het oude Hergerborch

De Hergerborch, het voormalige verzorgingshuis in het centrum van Berkel en Rodenrijs gebruikt sinds 2016 tot op heden wordt het gebouw voor tijdelijke huisvesting van statushouders en lokale spoedzoekers. Inmiddels ligt er een bestemmingsplan voor de gebiedsontwikkeling van het centrum inclusief de realisatie van twee appartementengebouwen op de plaats van Hergerborch.

Historie Hergerborch
Eind 2015 sloot verzorgingshuis Hergerborch na vijftig jaar zorg haar deuren, door ontwikkelingen in de ouderenzorg. 3B Wonen kocht Hergerborch met de gedachte om op deze locatie, op termijn, nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Omdat de plannen voor de herontwikkeling van Berkel Centrum Oost langer op zich lieten wachten, besloten gemeente Lansingerland en 3B Wonen de woonruimten in het voormalige verzorgingshuis goed te benutten. Zo arriveerden hier in september 2016 de eerste veertig statushouders. Complexbeheerder Hammadi el Haddar hield toezicht in het woongebouw en werkte hard aan goede verstandhoudingen tussen de omwonenden en statushouders. Met veel trots kunnen we allemaal zeggen dat dit geslaagd is. De Hergerborch heeft bijna zestig jaar voor velen een mooie functie in het hart van Berkel en Rodenrijs vervuld. Maar het einde van het voormalige verzorgingshuis is nu in zicht en maakt plek voor twee appartementengebouwen.

Nieuwbouw en herinrichting Berkel Centrum Oost
De gemeente Lansingerland heeft plannen om de oostzijde van het centrum in Berkel en Rodenrijs opnieuw in te richten. In bestemmingsplan staat beschreven dat de uitstraling van het centrum verbeterd wordt, meer parkeergelegenheid komt en ook de bereikbaarheid verbetert. Op de plek van Hergerborch komen twee woongebouwen met in totaal tachtig één-, twee- en driekamerappartementen. De woongebouwen staan midden in het centrum van Berkel en Rodenrijs en zijn voorzien van eigen parkeervoorzieningen.

Ook in de andere dorpskernen draagt 3B Wonen bij aan meer sociale huurwoningen. In de nieuwe wijk Wilderszijde worden halverwege het jaar 2025 twintig nieuwe sociale huureengezinswoningen opgeleverd en in het najaar nog eens negen. In de Markermeerstaat in Berkel en Rodenrijs komen 25 nieuwe eengezinswoningen. Ook gaat in 2025 in Wilderszijde de bouw van enkele appartementengebouwen met sociale huurappartementen van start. Op deze manier dragen we weer een steentje bij aan het tegengaan van het woningtekort.

Sloop Hergerborch
Momenteel wonen ook een aantal bewoners met een tijdelijk contract in Hergerborch, zij zijn zelf actief aan het zoeken naar een nieuwe woning. Voor de statushouders zoekt 3B Wonen nu actief naar vervangende en vaste woonruimten omdat zij niet terugkeren naar de nieuwbouw. Om zo snel mogelijk te kunnen slopen, is het belangrijk dat de Hergerborch leeg staat en daarom werken we komende periode hard aan het uitverhuizen van de bewoners.