Ervaart u overlast van uw buren? Dan is het verstandig om de irritatie niet te laten oplopen. Vaak zijn mensen zich helemaal niet bewust dat zij overlast veroorzaken. Door zo snel mogelijk met elkaar te praten, voorkomt u dat dingen uit de hand lopen. Het resultaat is dat u beide uiteindelijk prettiger woont in uw straat of buurt.
Voorkomen
Het voorkomen van overlast is het beste. Een gesprek is een goede stap om het probleem op te lossen. Bespreek het probleem voordat de spanningen te hoog zijn opgelopen. Met een gesprek is het probleem niet altijd meteen verholpen. Maar als u samen kunt komen tot afspraken, bent u al een heel eind op weg!
Buurtbemiddeling
Bij buurtbemiddeling helpen buurtbemiddelaars andere bewoners die een conflict hebben met elkaar in gesprek te komen. Buurtbemiddelaars zijn getraind voor dit werk en kennen de buurt goed. Zij wonen in de buurt, maar kennen de betrokken buren niet persoonlijk. Zij kiezen geen partij. Zij doen dit werk vrijwillig en belangeloos.
Zo werkt buurtbemiddeling
De bemiddelaars starten een bemiddeling met een afzonderlijk gesprek met de buur die op eigen initiatief, of via een verwijzer, hulp van buurtbemiddeling heeft gevraagd. Als deze buur met zijn buren in gesprek wil om de onenigheid of het conflict op te lossen onder begeleiding van de bemiddelaars, dan zoeken de bemiddelaars contact met de andere buur. Ook met deze buur hebben zij een afzonderlijk gesprek om de andere kant van het verhaal te horen. Zij kiezen geen partij. Als beide buren mee willen doen met het bemiddelingsgesprek dan nodigen de bemiddelaars beide buren uit voor een gezamenlijk gesprek in de buurt.
Informatie
Buurtbemiddeling is een gezamenlijk initiatief van de gemeente, Welzijn Lansingerland en 3B Wonen. Kijk voor de contactgegevens en meer informatie op www.buurtbemiddelinglansingerland.nl.
Als praten niet helpt
Heeft u zelf geprobeerd tot een oplossing te komen en heeft ook buurtbemiddeling niet tot het gewenste resultaat gegeven? Dan kunt u hier de overlastklacht melden.